Liefde voor Lembongan

We dromen allemaal van witte stranden en blauw water. Zo blauw, dat je de bodem vanuit je bootje kunt zien en met het blote oog visjes ziet wegschieten. Het water in Bali is bruin. Tenminste op de meeste plekken. Ook de stranden zijn grauwig, zeker in het regenachtige weer dat ik tot nu toe alleen nog maar heb gehad. Zonnige dagen zijn schaars, maar ik wist van tevoren dat ik in het staartje van het regenseizoen zou komen. Toch verlang ik na een week surfen in regen en storm naar een peaceful wit strand met uitzicht op blauwe zee. In eerste instantie stonden de Gili’s op mijn lijstje maar het feestgedruis en kans op Malaria houden me tegen. Surfleraar Budi tipt mij echter over “het Bali van 20 jaar geleden” dat op de Nusa eilanden aan de noord-oost kant van Bali te vinden is. Het intrigeert me en ik besluit na La Point een fast-boot te boeken naar Nusa Lembongan. Vol verwachting verlaat ik Canngu, blijf ik 1 nacht in de havenstad Sanur waarna ik de volgende dag naar het kleine eilandje vertrek.

image

Idylisch

Met weer een handvol nieuwe vrienden stap ik op een van de eerste zonnige dagen deze reis de boot op naar Lembongan. Ik kan het eiland zien liggen, maar toch duurt het een “balinese 30 minuten” vanaf Sanur harbour (laat je niet misleiden door het woord, op de boot stap je hier gewoon vanuit de zee tot aan je knieholtes) voordat de details van het idylische eilandje zichtbaar worden. En inderdaad: de zee is prachtig, helder blauw én er is wit zand! Op Nusa Lembongan rijden geen taxi’s een daarom worden we vervoerd in een soort mix van een open truck en een tuk-tuk. De wegen hebben hun beste tijd gehad en dus breng ik samen met 5 anderen en onze bagage 15 minuten door al vliegend van de ene hoek van de truck naar de ander. We moeten er als toeristen allemaal een beetje om lachen. De standaarden zijn anders, maar dat heeft ook zo zijn charme. Ik verblijf bij Nusa Garden, een homestay in Mushroom Bay, slechts 5 minuten lopen van het strand. De accommodatie is chique vergeleken bij de hostels waarin ik de afgelopen nachten heb geslapen, maar doordat ik de kamer met een ander meisje deel betalen we alsnog 7 euries per nacht. Lang leve Bali.

image

Fishies

Na dagen plenzen hunker ik naar paradijslijk relaxen op het strand en dus haasten we ons naar Mushroom beach om koninklijk te ontspannen. Mushroom Bay biedt exact wat ik nodig heb en eindelijk waan ik me op een tropisch eiland. Ik vind zonder moeite aansluiting bij twee leuke Nederlandse meiden Gaya en Remke. We blijken allemaal te willen snorkelen en maken gezamenlijk een goeie deal bij de geweldige homestay waar G en R verblijven. De volgende dag vertrekken we iets na 8en richting al het moois dat Bali Sea te bieden heeft. Drie uur lang varen we met een jukung van plek naar plek en zie ik zo veel moois. Nog nooit was ik omringd door honderden visjes en zo veel kleur. De visjes komen zo dichtbij en eten letterlijk uit je hand. Ik zwem over riffen en zeesterren maar zie helaas geen Manta Rays. De golven zijn vandaag te hoog om bij de wasplaats te komen en dat heb ik geweten hoor. Precies bij de laatste “are you scary?” (ben je snel bang?) plek, kom ik na het zien van meters lange Trevally fishes de boot bijna niet meer in. Ik zou zeggen, google ze eens voor de grap. Rete eng die vissen, ook al doen ze je geen vlieg kwaad. Na ons avontuur keren we met tientallen (onder water) beelden voldaan terug en zetten we onze Nusa relaxing voort bij onze vaste spot Mola Mola.

image

image

(Gast)vrijheid

Later die dag maak ik een spectaculaire zonsondergang mee aan de westkust van het eilandje. Er is letterlijk niemand op de 500 meter lange cliff waar we volgens gastheer Made van Perdana Homestay de beste sunset point vinden. Een dikke shoutout naar Made en zijn familie die mij, ook al sliep ik niet eens in zijn Homestay, letterlijk als familie heeft behandeld. Gratis ontbijt, tips en lieve zorg – niets was te veel voor deze vriendelijke man. En dus zitten wij, vier Nederlandse meiden, die avond front row bij onze prive zonsondergang. Heerlijk filosoferen we die avond een eind weg met een zilt briesje door ons strand haar. Genieten met een grote G. Het eiland Lembongan is niet heel groot, dus kun je het makkelijk in een dagdeel rondtouren op een scooter. Ook al bieden de slechte wegen nogal een uitdaging, toch besluiten we de volgende ochtend op ons gemakje met de scooter een rondje eiland te doen. De eerste 15 minuten (lees: de slechtste kilometer wegdek van het hele eiland) is het even doorbijten, maar als we eenmaal wakker zijn geschud rijden we zo de verharde mainroad op die het hele eiland over gaat. Wat een vrijheid: we zien alles! De mangrove, de ingestorte Yellow Bridge en ieder strandje. De Bintang Radler smaakt extra lekker na een paar uur scooteren kan ik je vertellen.

image

De avond voor mijn vertrek terug naar Bali trekt er een storm over het eiland. Keiharde donder doet onze schuifdeuren ratelen terwijl een waterval aan regen onze buitenbadkamer doorgutst. We kunnen niets anders doen dan kijken naar dit natuurgeweld vanaf ons terrasje. Degenen die mij goed kennen weten dat onweer niet mijn lievelings is, maar hier ben ik vrij kalm onder het geweld. Terwijl de stroom op het eiland uitvalt kijk ik naar een fel witte bliksemschicht die een mili seconde mijn uitzicht verlicht. Angst is een slechte raadgever en dus besluit ik er niet naar te luisteren. Ik geef me daarentegen juist over aan het moment. Oke, het is donker. Met mijn telefoon verlicht ik de kamer en kruip ik veilig terug in mijn homestay bed. Het duurt nog 10 minuten voordat de harde knallen wegebben en langzaam maar zeker val ik onder het rommelen van de hemel in slaap. Op weg naar een nieuwe dag in paradise.

Nusa Lembongan favourites

1. Rent a scooter!
Het eiland is klein en er zijn daardoor ook veel minder weggebruikers. De kanttekening is dat er nogal wat slechte delen in de weg zitten, maar als je een beetje doorzettingsvermogen hebt kun je met een scooter onder de kont in een uurtje het héle eiland rond crossen. Lekker eigen baas.

2. Mola Mola
Van alle stranden die op Nusa L. zijn te vinden is mushroom bay echt de leukste. Jungut Batu is meer een vissersdorpje met lange stranden. Wel een mooie plek om schelpen en aangespoelde schatten te vinden. Dream Beach klinkt mooi, maar zit vol met resorts en bijbehorende gasten. Doe jezelf een lol en kies een leuke homestay in Lembongan met een leuke familie en je ervaart dit eiland echt veel beter.

3. Ontdek de zee
Hou je van snorkelen? Duiken? Surfen? Dit eiland biedt kilometers vol moois aan vissen, riffen en onderwater schatten. Spot een onderwater buddha en wie weet ben jij wel een van de gelukkigen die manta roggen ziet. Qua surfen is het hier 10x rustiger dan Bali eiland. Huur een local met een jukung en go nuts op de reefbreaks.

7 Comments

 • Lesley

  February 15, 2017 at 3:23 pm

  Marie, dit is echt fantastisch! Ik word erg gelukkig van je verhalen, wat heb je het fijn en wat ben ik jaloers! Ik moest bij deze toch een beetje gniffelen om de yellow bridge .. Een jaar geleden stonden wij daar suf te staan .. en nog geen 2 maanden geleden is dat ding ingestort! Anyway, blijf lekker genieten en blijf ook vooral alles met ons delen!

  YOU ROCK! Liefs les

  Reply
  • Marie

   February 26, 2017 at 4:41 am

   Thanks so much girl! Ja bizar dat je daar was dan! Best freaky dat ie ingestort is, zonde want het had een mooie route geweest naar Nusa Cenningan, oh well. Ik blijf zeker delen, veel lfs. Marie

   Reply
 • Paps

  February 17, 2017 at 3:49 pm

  Prachtig geschreven. Ik zit letterlijk even in een andere wereld en vergeet het hier en nu, de grauwe wollen deken die Nederland overdekt. Ik houd ook de adem in onder water bij de Trevally Fish (creepy bastaard). Ik lees Verwondering, dankbaarheid en genieten door je verhalen heen. Trots!

  Reply
 • Erik en Ingrid

  February 18, 2017 at 10:10 pm

  Hi Marieke,
  Zojuist is je pa bij ons geweest en hebben wij jouw foto’s gezien. Hij gaf je website door.
  Super gave reis. Leuke en goed geschreven verhalen. We gaan je volgen !
  Geniet van alle mooie plekken, mensen, surfspots, natuur, stadjes, kroegjes, heerlijk eten enz.
  Wij zijn jaloers 🙂
  Liefs Erik, Ingrid, Loes en Rosa xxx

  Reply
 • wil

  February 25, 2017 at 6:35 pm

  ik leef en lees het met je mee, wegdroomliteratuur… en het mooiste is dat het een paar centen kost maar toch iedere dag weer rijker wordt….

  have fun, big hug XX

  Reply

Leave a Reply