Open the blinds

Geluk is een abstract begrip: voor iedereen is de betekenis ervan anders. Het kan geld zijn, tijd, stilte, liefde. Geluk zit in elke hoek zeggen ze, maar je moet wel weten in welke richting je moet zoeken. Ik geloof dat wij mensen continu op zoek zijn naar dit ontastbaar goed. Want wat is een mens zonder fonkeltje in het oog, zonder een glimlach op het gezicht of vlinder in de buik. Slechts een leeg omhulsel, achtergelaten door wat ooit was of er nooit geweest is. Reizen maakt vrij en stelt je in staat de lengte en breedte van eerder genoemd begrip te ontdekken. En ik heb gemerkt, gelukkig zijn, dat is zo moeilijk nog niet.

Wist je dat als je op straat loopt in Australië, iedereen je vriendelijk begroet? En het gaat verder dan een “hoe is ‘et”? De mensen hier zijn echt oprecht geïnteresseerd in jouw verschijning. Wie ben je? En waar kom je vandaan? Kan ik je verder helpen of mijn ervaringen vertellen? Uit ieder mens krijg je glimlach, zelfs de allerkleinsten zijn beleefd en zwaaien vanaf hun, door papa pas gemaaide, voortuin naar buitenlanders in hun enorme witte camper. Mentaliteit? De cultuur? Ik heb geen idee, maar wat ik wel weet is dat de mensen hier heel gemoedelijk zijn. Heel content. Blij.

Wij hebben het altijd maar zo druk met druk zijn. Druk met werken, zorgen, onderhouden, liefhebben. Maar door al dat druk zijn vergeten we af en toe stil te staan en te zien wat er eigenlijk echt toe doet. Want dat is niet die belangrijke baan of dat enorme huis met die perfecte relatie die je volgens iedereen moet hebben. Heb jij een vreemdeling weleens om haar verhaal gevraagd? Of iemand verteld dat je van hem houdt, ook al was de tijd noch omstandigheid alles behalve ideaal? Heb je weleens in het pikke donker stil gestaan en naar boven gekeken? Die sterren zijn daar dus iedere nacht, maar vaak verblindt het felle stadsleven ons zicht en slokt al het moois op. Iedere nacht weggevaagd, onzichtbaar door al het kunstmatige licht waarmee we ons continu omgeven.

Ik heb dit jaar al duizenden sterren gezien, maar liefst vier volle manen en meer zonsopkomsten dan ik inmiddels kan tellen. Mijn huid is zongebruind en versierd met meer sproeten dan ik ooit heb gehad. Mijn voeten vuil van het vele lopen zonder schoeisel en mijn haren dik en ontembaar door al het zout. En man, wat ben ik gelukkig. De wereld is prachtig en vol met zo veel verhalen. En de mensen, oh, de mensen. Ze zijn geweldig, zo hartelijk, zo interessant. De zee is verder alles wat ik nodig heb. Want die is prachtig als het regent maar vooral als zij er is: het licht, de zon. Niets is zo veranderlijk als het weer, maar een ding is zeker: zonlicht baant altijd een weg door wolken en grijpt elke kans ieder deel van je te omhelzen. Vanzelf, als je maar geduld hebt. Even stil staat zeg maar. Een kleine prijs voor een onbetaalbaar resultaat, want de zon is gezond. Of, beter gezegd, goed voor je ziel.

Geloof me, geluk vind je in de simpele dingen. Lachen is gratis, zon is er in overvloed en leven idem dito. Leef, durf en, verdomme, heb lief. In other words; take a leap, grab a hand, kiss a fool. ‘Cuz life is way too short to drown in misery. And good to know is, that happy feeling, that fludder in your stomach, it’s just a sunray away.

If only one remembers, to open the blinds and step outside.

4 Comments

 • Roelof en Liesbeth

  April 18, 2017 at 1:40 pm

  We hebben gehoord van je paps dat het goed met je gaat en dat je geniet!
  En…dat wordt bevestigd door je prachtige verhalen. Heel mooi en beeldend geschreven en superleuk om te lezen!
  Fijne tijd nog…where ever you go…

  Reply
  • Marie

   April 19, 2017 at 3:48 am

   Wat leuk dat jullie ook mee lezen! Ik heb het ontzettend goed, de wereld is zo mooi. Ik ga bijna naar nieuw zeeland, heb nog een paar dagen in Cairns. Nog gefeliciteerd met jullie kleinkind! 🙂 liefs vanaf de andere kant van de wereld!

   Reply
   • Roelof en Liesbeth

    May 5, 2017 at 11:30 am

    Na langere tijd weer “bijgelezen”!
    Hoeveel kun je meemaken in een paar maanden tijd…Terwijl jij geniet van de wonderen van de wereld genieten wij volop van ons wereldwondertje Mees! Zo mooi om mee te maken. Gaat super met hem!
    Lees nu ook over de spannende camperreis. We hebben zelf een camper en weten hoe een normale regenbui al heel heftig kan lijken maar dat is niets vergeleken bij jullie avontuur! Gelukkig zijn jullie ongedeerd gebleven…
    Geniet nog van alles wat komt. De tijd gaat nu snel. Wat zul je ernaar uitkijken straks je vader te zien. En hij zal niet minder naar zijn dochter verlangen! Enjoy!

    Reply
 • Carmen Hofman

  April 19, 2017 at 1:41 pm

  Prachtig geschreven 🙂 ik geniet met je mee door jouw mooie, beeldende woorden die ruimte laten voor verbeelding maar die er ook voor zorgen dat persoonlijke herinneringen en ervaringen oplichten en waardoor iemand zich zo kan identificeren met wat je schrijft. Ik kijk uit naar je volgende verhaal!!

  Reply

Leave a Reply