Surf’s up!

Het is iets na middernacht als ik aankom in Canggu. Mijn eerste stop in Bali na ruim een uur crossen door de smalle straten vanaf het vliegveld in Denpasar. Ik heb het mijzelf iets makkelijker gemaakt en de eerste week een surfcamp in het westen van Bali geboekt. Zo kan ik even wennen aan het land, de mensen, de taal. Het kamp lijkt uitgestorven maar is werkelijk wonderschoon in de Balinese nacht van 30 januari. Ik sta nog een een beetje te wankelen op mijn zeeige-turbulentie benen als er achter mij een groepje Zweden aan komt lopen. 5 bijna identieke blonde dames begroeten mij enthousiast en wijzen mij op mijn kamer nummer en surfgroep. Het zijn eveneens gasten, maar lijken alles zodanig onder de knie te hebben dat ik ze voor eigenaren aanzie. Als even later de echte host mij welkom heet en me mijn kamer wijst kan ik eindelijk mijn tas neer ploffen en na 17 uur reizen met nauwelijks slaap mijn krakende stapelbedje in kruipen.

La Point

Het regent als ik wakker word, maar er staat al een middag surfen op de planning. Ik zie in het daglicht voor het eerst al het pracht en praal dat Bali heet: óveral groen, rijstvelden, blauw water en bergen in de verte. Ik moet het ze nageven; La Point is een prachtig kamp op een geweldige plek. Ik ontmoet mijn kamergenootjes die rond middernacht slechts schimmen waren en word gelijk opgenomen in een groep internationalen. De Duitse Julian en Zweedse Emma worden mijn buddies deze week, maar eigenlijk vind ik bij bijna alle 45 anderen ook meteen aansluiting. Er staat een tafel vol felgekleurd fruit, pancakes, ei en toast op ons te wachten. Het ontbijt is echt heerlijk en een goede bodem voor mijn eerste ontmoeting met “green waves”!

Surfing game

Ik heb eigenlijk nauwelijks tijd gehad om écht te landen als ik de minivan in kruip die mij naar Sanur brengt. Er passen welgeteld 12 mensen in dit mini busje, maar echt comfortabel is het niet. Na een dik uur over de overvolle wegen en smalle voetpaden (ja je leest het goed, kan hier gewoon) kom ik aan in Sanur bij de Ripcurl school of surf. Mijn Indonesische surfleraar Budi praat me bij over de lokale swell, sets en de reef breaks die we vandaag gaan surfen maar daarna is de beurt aan mij. Met een jukung (Balinese boot) word ik samen met de rest van de gevorderden groep de zee op gevaren richting Baby Reef. Ik surf die dag voor het eerst op open water en het gaat rete goed! Ik pak de ene golf na de ander en sta voor minstens 20 seconden, yee-haa! Ik ben wel he-le-maal gesloopt van het paddelen als ik later die middag terugkeer op ons mooie kamp. Mijn heupen tonen enorme blauwe plekken ter grootte van een vuist en ook mijn ribben zijn nogal beurs. Lang leve hard top surfplanken, maar ja, het ziet er wel net wat cooler uit.

Memories

Een week lang ben ik zoet met surflessen, dagtripjes, winkelen en ’s avonds dansen. De groep met wie ik deze week in La Point zit is ontzettend leuk en we hebben zo veel lol. Trots ben ik op het feit dat we samen een namiddag Echo Beach hebben opgeruimd. Een stuk of 10 volle vuilniszakken vulden wij tot aan de nok toe met plastic en ander vuil. Mooi om op deze manier iets terug te doen voor de natuur. Het water is hier namelijk sterk vervuild. Ik ben inmiddels gewend aan het levensritme en de manier waarop alles hier gaat. Grappig dat je binnen een week al zo veel herinneringen maakt. De tijd gaat best vlot, maar we leven life to the fullest. De dag voor vertrek stap nog één keer met Julian op de motor naar Echo Beach om de zonsondergang te kijken. Terwijl ik met een Bintang in mijn hand naar het ruisen van de zee luister kijk ik om me heen en voel me rijk. Mooie mensen, mooi uitzicht, mooi land. Deze reis? Best decision ever.

Surely, of all the wonders, the horizon is the greatest

Changgu favourites

Changgu was voor mij de perfecte plek om te starten. Er zijn super veel leuke straatjes en het is wat kleiner plek. Hierdoor zit je niet zo erg in die extreme drukte die Bali heeft. Mijn faves:
1. Pretty Poison

Live muziek, heerlijke sour cocktails en een leegelopen zwembad die als skate ramp dient. Need i say more?! www.prettypoisonbar.com


2. Shady Shack

Hipster haters kunnen hier beter wegblijven, maar ik word echt helemaal wild van het vega/vegan eten wat ze hier serveren. Cocosnootje erbij, zwaar leven zeg.

3. Black Shores

Verstopt ergen boven een winkel op de hoek van een kruising, maar als je de ingang eenmaal gevonden hebt vind je er een heerlijk open terras met extreem veel planten. Een hele gezellige plek met een intieme dansvloer waar ik barefeet echt op extreem fijne deuntjes heb gedanst.
4. Jalan Pantai Batu Bolong

Eigenlijk de straat die je een keer helemaal gelopen moet hebben. Vol winkeltjes en restaurantjes, de een nog leuk leuker dan de ander. Zo vind je er Fika (Scandinavian Food) en Crate (alles onder 50k Rp.). Als je naar het strand toe loopt vind je vanzelf een mooie afsluiter: Old Man’s.

5. Old Man’s

Dé plek om op ieder moment van de dag te zijn. Pal naast het strand van Echo beach ligt deze bar/restaurant en het is er altijd aan. Lekker eten onder het genot van Live bandjes, beerpong en dansen tot midden in de nacht. Het kan er allemaal. www.oldmans.net

3 Comments

Leave a Reply